Ontdek de pleegouder in jezelf

Pleegzorg
Op jaarbasis maken ongeveer 22.000 kinderen gebruik van pleegzorg. Pleegzorg is er voor kinderen tussen 0 en 18 jaar die vanwege opvoed- en opgroeiproblemen tijdelijk niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Zij trekken dan in bij een pleeggezin. De overheid wil dat kinderen zo veel mogelijk opgroeien in een omgeving die dezelfde bescherming biedt als een gezin en Dialoog Haaglanden helpt hier in Den Haag mee.

Soms zijn er zoveel problemen in een gezin dat het beter is als de kinderen ergens anders gaan wonen. Voor korte of lange tijd. Voor een paar dagen per week of de hele week.
In Nederland zijn er duizenden jongeren die bij iemand anders wonen dan hun vader of moeder. Dat gezin heet dan een pleeggezin. Wie niet bij zijn vader of moeder, maar bij iemand anders woont, noem je een pleegkind. Pleegouders zijn ouders die voor het kind van een ander zorgen. Soms is dat voor korte tijd, soms tot ze 18 zijn.

Zo word je pleegouder
Rijk of arm, samenwonend of alleen, iedereen kan in principe pleegouder worden. Wat telt is dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden. Toch zijn er wel enkele voorwaarden:

  • Je bent minimaal 21 jaar
  • Je kunt een stabiele leefsituatie bieden
  • Je krijgt een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming.

Wat voor kind is een pleegkind?
Pleegkinderen zijn jongens en meisjes van 0 tot 18 jaar. Het zijn gewone kinderen, met dit verschil dat ze vaak veel hebben meegemaakt en tekort zijn gekomen. Sommigen hebben een lichamelijke of verstandelijke handicap beperking, een chronische ziekte of hebben leer- of gedragsproblemen.

Wat kun jij voor een pleegkind betekenen? Doe de zelftest om er achter te komen of er een pleegouder in jou schuilt. Doe de test. >>

Voor meer informatie klik hier.

Bron: o.a. Pleegzorg Nederland en Rijksoverheid.